Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για την κύρωση συνθήκης εμπορίας όπλων.
Αρχικά, ο βουλευτής ξεμπρόστιασε το ΚΚΕ που στην επιτροπή εξωτερικών, στο εν λόγω νομοσχέδιο είχε ψηφίσει "Παρών", ακολουθώντας την γραμμή των υπολοίπων συστημικών κομμάτων. Μόνο η Χρυσή Αυγή, από την αρχή, είχε τοποθετηθεί κατά. Στην συνέχεια, θορυβημένο το ΚΚΕ, από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου άλλαξε τελευταία στιγμή την ψήφο του σε κατά.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε σήμερα για τη Συνθήκη με την άδεια που μας δίνει ο Κανονισμός, έχοντας ψηφίσει «ΚΑΤΑ» στην Επιτροπή. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην Επιτροπή που το, κατά δήλωσή του, αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό ΚΚΕ ψήφισε «ΠΑΡΩΝ».
Η Συνθήκη αυτή υποτίθεται ότι αποτρέπει το παράνομο εμπόριο συμβατικών όπλων τα οποία ορίζονται από τη Συνθήκη. Όμως, το παράνομο εμπόριο των συμβατικών όπλων, κυρίες και κύριοι, δεν μπορεί να παταχθεί με τις όποιες συνθήκες, αφού οι ίδιες οι χώρες που υπογράφουν αυτές τις συνθήκες τροφοδοτούν, μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών και γνωστών εμπόρων όπλων, εμπόλεμες ζώνες και τρομοκράτες.
Τελευταίο παράδειγμα είναι ο πόλεμος στη Συρία, όπου στην κατοχή των τρομοκρατών βρέθηκαν αμερικανικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Όσον αφορά τη Συνθήκη, είναι προσχηματική και ανειλικρινής. Πρώτη φορά διαβάζουμε για εμπόριο όπλων που αποβλέπει σε ειρηνικούς σκοπούς, εκτός και αν με τον όρο «ειρηνικό σκοπό» εννοούν τον εξοπλισμό των ισλαμιστών της Αραβικής Άνοιξης.
Η πρόσβαση αγορών στις νόμιμες επιχειρήσεις παραγωγής πολεμικού υλικού δεν περιορίζεται ή διευκολύνεται από το σχέδιο νόμου, καθώς η πρόσβαση παραδείγματος χάρη σε αγορές του εξωτερικού για τις ελληνικές αμυντικές εταιρείες περιορίζεται από την παίρνει το ok από το State Department.
άδεια έκδοσης τέτοιου υλικού από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο για να εκδώσει αυτή την άδεια
Για να τα πούμε απλά, μπορεί σε ελληνική εταιρεία να απαγορευτεί να πουλήσει όπλα σε τρίτες χώρες, στις οποίες όμως πωλούν όπλα αμερικανικές εταιρείες νόμιμες ή παράνομες, νομίμως ή παρανόμως πωλούν. Με το σχέδιο νόμου απλοποιούνται όντως οι διαδικασίες μεταφοράς και εκδόσεως αδειών. Η Συνθήκη έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να επηρεάσει στο πού θα καταλήξουν όπλα και στο αν θα καταλήξουν όπλα σε μη νόμιμα χέρια.
Το άρθρο 7 μας δείχνει την υποκρισία αυτής της Συνθήκης. Παρατίθενται κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν για να γίνουν οι εξαγωγές όπλων, όπως η συμβολή ή η υπονόμευση ειρήνης και ασφάλειας, χρήση για διάταξη ή διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του ανθρωπιστικού δικαίου, διάπραξη ή διευκόλυνση ενέργειας που αποτελεί αδίκημα βάσει διεθνών συμβάσεων. Με αυτό το σκεπτικό δεν μπορεί να γίνεται καμία εξαγωγή όπλων. Πουθενά δεν μπορεί να γίνει εξαγωγή όπλων. Ποιος θα κρίνει το πώς θα αξιοποιηθεί το υλικό της εξαγωγής;
Όταν, για παράδειγμα, εμείς ως Ελλάδα θα πωλήσουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία αυτό δεν θα αξιοποιηθεί σε πολεμικές ενέργειες; Έτσι γράφτηκε για την Ουκρανία τελευταία στον Τύπο. Και αυτό έγινε αιτία στο να καταθέσω γραπτή ερώτηση στον κ. Καμμένο στις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος, η οποία παραμένει αναπάντητη εισέτι. Για να μην μιλήσουμε τώρα για το εμπόριο όπλων σε αφρικανικές χώρες, αφού μέσα στη Συνθήκη αναλύονται πράγματα που μάλλον στην πράξη αγγίζουν τη φιλοσοφία του δικαίου.
Καταλήγει στο άρθρο 26 να αναφέρει ότι η προσχώρηση στη Συνθήκη Εμπορίας Όπλων δεν θίγει υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από το συμβαλλόμενο κράτος και δεν ακυρώνει διακρατικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Άρα, δεν βλέπουμε πώς θα λειτουργήσει σε ένα επίπεδο «κατασταλτικό» η παρούσα Συνθήκη.
Δηλαδή στην πράξη πώς θα επιβάλλονται οι κυρώσεις σε κράτος που κινείται εκτός των πλαισίων της Συνθήκης; Στην πράξη δεν φαίνεται κάτι τέτοιο γιατί απλά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική κύρωση.
Με τον Γραμματέα του ΟΗΕ ως θεματοφύλακα της Συνθήκης και με μια γραμματεία που υποτίθεται ότι θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες εμπορίας και αδειοδότησης πυρομαχικών και όπλων υποτίθεται ότι θα γίνεται τυπικά ένας ουσιώδης έλεγχος. Έλεγχος σε τι και έλεγχος σε ποιον, αφού το πολεμικό υλικό που κινείται παράνομα και αντισυμβατικά έτσι και αλλιώς βρίσκει άλλες διεξόδους.
Η υποκρισία εδώ είναι μεγάλη και ότι θεματοφύλακας είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, του ΟΗΕ που δεν βοήθησε αποτελεσματικά την Κύπρο μας το 1974, του ΟΗΕ που δεν μπορεί να παρέμβει στις σφαγές από τους ισλαμιστές του ISIS, του ΟΗΕ που στην πράξη δεν παρεμβαίνει πουθενά και ποτέ.
Ο ΟΗΕ δεν είναι τυχαίο ότι έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη και αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα όργανο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο ΟΗΕ που έβλαψε και βλάπτει να εθνικά μας συμφέροντα με τις διάφορες συνθήκες Ανάν, τις πιέσεις και τις διαμεσολαβήσεις για το όνομα της Μακεδονίας μας κ.λπ. Σε γενικές γραμμές διευκολύνονται με τη Συνθήκη αυτή μεγάλες χώρες με ισχυρή πολεμική βιομηχανία να συνεχίσουν να παρανομούν, εφόσον το επιθυμούν, ενώ αντιθέτως επιχειρείται περιορισμός σε μικρές χώρες να πωλούν όπλα σε τρίτους. Κυρίως διευκολύνονται εταιρείες οπλικών συστημάτων και νεοταξικά συμφέροντα.
Η τοποθέτησή μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα αρνητική, όχι μόνο για αυτά που ανέφερα για την εν λόγω Συνθήκη, αλλά και γενικότερα για την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία «προσφέρει τα μέγιστα» στον τόπο αυτή τη στιγμή και είναι μία Κυβέρνηση που έχει «προσφορά» στον τόπο.
Και ποια είναι η «προσφορά» της Κυβερνήσεως στο τόπο; Η Κυβέρνηση τόσο η αριστερή, μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση όσο και η δεξιά μνημονιακή νεοφιλελεύθερη –υποτίθεται- Αντιπολίτευση κατάφεραν και οι δύο από κοινού να συσπειρώσουν, να ενώσουν τον λαό, να ενώσουν τις δυνάμεις που εκφράζουν τα δίκαια του ελληνικού λαού που απεργούν.
Ο λαός σήμερα δέχτηκε τα «αριστερά χημικά». Τα «αριστερά χημικά» είναι καλύτερα από τα δεξιά, κύριε Υπουργέ; Ο λαός –και κλείνω- με μπροστάρηδες τους αγρότες ενωμένος αγωνίζεται σε δρόμους και πλατείες σε έναν αγώνα που παίρνει πλέον τη μορφή παλλαϊκής εξέγερσης.
Η Χρυσή Αυγή συντάσσεται με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και εκφράζει στην κοινωνία όσο και στο Κοινοβούλιο τη μοναδική εθνική αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου