ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πτωχεύει η Τουρκία;


Το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας τραβούν οι ξένοι επενδυτές που μόνο εντός του έτους απέσυραν 7,6 δισ δολάρια , οδηγώντας την σε οικονομικό μαρασμό και βέβαιη πτώχευση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι οικονομολόγοι και αναλυτές της Capital Economics και της SEB, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να αποσύρουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους από την Τουρκία, ενώ αναμένεται αναμένονται περαιτέρω ρευστοποιήσεις και υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που ήδη κινείται προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 2008.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά της τουρκικής οικονομίας, δεδμένου ότι έχει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη της Ομάδας των 20. 

Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου μήνα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων με περιορισμένες πολιτικές αντιδράσεις.

Παράλληλα,τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις αλλαγές του επενδυτικού κλίματος μόλις οι ΗΠΑ αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, πιέζοντας τη λίρα και τα ομόλογα.

Αυτό που αποτελεί το βασικότερο ερώτημα για τους διεθνείς επενδυτές είναι το πόσο ελεύθεροι θα είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες στο να καθορίζουν την ατζέντα της πολιτικής τους δεδομένου του ιστορικού που έχει ο πρόεδρος Ερντογάν στο να μειώνει το κόστος δανεισμού μολονότι ενισχύεται ο πληθωρισμός και αποδυναμώνεται η λίρα.

«Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι θα επιτραπεί στην τουρκική κεντρική τράπεζα να αποφασίζει ανεξάρτητα για την νομισματική πολιτική», σχολίασε ο Περ Χάμαρλουντ, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην SEB στη Στοκχόλμη.

Όπως αναφέρεται, ακόμη και αν η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου φέτος βοήθησε την Τουρκία να καταγράψει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών η χώρα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των αναδυομένων αγορών με αυξημένο το χρέος του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που την καθιστά απολύτως εξαρτημένη από την εξωτερική χρηματοδότηση 

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s Investors Service διατήρησε την Παρασκευή τις προοπτικές για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ‘αρνητικές’ επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις «τεράστιες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης» της Τουρκίας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

«Εάν ο Ερντογάν προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, θα εμποδίσει την περαιτέρω βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και θα οδηγήσει μόνο σε επιδείνωση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σαφήνεια».

ΠΗΓΗ: http://voicenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου