ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΑΒΕΡΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΤΟ ΙΡΑΝ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ;;;



Εκτός από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν διεκδικεί μία από τις πρωτιές παγκοσμίως στις εκτελέσεις των κρατουμένων στις φυλακές της. 

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα, 966 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τις αρχές του Ιράν, καθιστώντας το 2015 χρονιά ρεκόρ στις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ιδιαίτερα φρικιαστικό της συγκεκριμένης στατιστικής είναι ότι ανάμεσα σ' αυτούς τους εκτελεσθέντες βρίσκονται και παιδιά κάτω των 18 ετών τα οποία διέπραξαν διαφόρων ειδών αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με θάνατο από την σαρία όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτελέσεων αφορά αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, καθώς η κατοχή «μόλις» 30 γραμμαρίων ηρωίνης ή κοκαΐνης οδηγεί αυτομάτως στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η διαφθορά και διάφορα σεξουαλικά αδικήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εκτέλεση, όπως επιβάλλει ο Ισλαμικός Νόμος. 

Ο αριθμός των ανήλικων παραβατών που εκτελέστηκαν μεταξύ του 2014 και του 2015 φέρεται να είναι 16, ένας αριθμός που είναι ο υψηλότερος κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Ο ΟΗΕ πάντως στην έκθεσή του χαιρέτισε μία εμφανή τάση των δικαστικών αρχών να είναι πιο ελαστικές με τους νέους παραβάτες, και να αξιολογούν την ψυχική τους ικανότητα και την γενικότερη συναισθηματική τους κατάσταση.

Η επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν πρέπει να αλλάξει το νόμο που επιτρέπει την εκτέλεση κοριτσιών έως και 9 χρονών για αδικήματα ή τον υποχρεωτικό τους γάμο με μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες. 

Εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν με τα μικρά παιδιά, δεκάδες δημοσιογράφοι, μπλόγκερς, ακτιβιστές και αντιφρονούντες βρίσκονται αυτή την στιγμή στις φυλακές του Ιράν, αντιμετωπίζοντας εκτός των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και το άμεσο ενδεχόμενο της εκτέλεσης χωρίς το δικαίωμα σε δίκη ή την υπεράσπισή τους από δικηγόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου