Εδώ και πολλούς μήνες τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι ειδήσεις των τηλεοπτικών σταθμών κατακλύζονται από την κρίση στην Συρία, την εισβολή των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Ουδείς αναφέρεται στην υποβόσκουσα κρίση της Ουκρανίας και στις μάχες που αναζωπυρώνονται στις ανατολικές της περιοχές, παρά την ισχύουσα εκεχειρία μεταξύ των ρωσόφωνων και των πραξικοπηματιών του Κιέβου.
Ουδείς αναφέρεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσική Ομοσπονδία από δυσμάς, μια προσπάθεια που περικλείει τον κίνδυνο σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη ακολουθούν μια μεθοδική στρατηγική, μια στρατηγική την οποία ουδόλως αποσιωπούν και αποκρύπτουν.
Αμερικανοί επιστήμονες και αναλυτές της γεωπολιτικής όπως οι Brzezinski, Friedman και Kissinger το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί ενδελεχώς στα σχέδια της επιθετικής στρατηγικής των ΗΠΑ για την Ευρώπη. Πρόκειται περί μιας στρατηγικής μακράς πνοής η οποία περιγράφεται στο γνωστό βιβλίο του Brzezinski «American Primacy And Its Geostrategic Imperatives» από το 1997.
Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
«Η κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της να περιορίσει την οποιαδήποτε αντίπαλη δύναμη στην Ευρασία. Για τις ΗΠΑ ως μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, η Ευρασία είναι η σκακιέρα πάνω στην οποία θα κριθεί η παγκόσμια ηγεμονία». Η στρατηγική μακράς πνοής των ΗΠΑ συνίσταται στην περικύκλωση και αποδυνάμωση της Ρωσίας με ταυτόχρονη πλήρη υποταγή της Ευρώπης στα αμερικανοσιωνιστικά συμφέροντα.
Ο Friedman, διευθυντής του γνωστού think tank «Stratfor», σε ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2015 σε σεμινάριο του «Chicago Council on Global Affairs» ανέφερε τα εξής: «Τα κύρια συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής του τελευταίου αιώνα, δηλαδή στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Διότι οι δυο αυτές χώρες ενωμένες, είναι οι μόνες που μπορούν να απειλήσουν την παγκόσμια κυριαρχία μας. Ο στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ. Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την σύζευξη της γερμανικής τεχνογνωσίας με τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως τα ενεργειακά κοιτάσματα και τις πρώτες ύλες. Αυτή η γερμανορωσική σύζευξη πρέπει να προληφθεί δια της δημιουργίας μιας αμερικανικής ζώνης ασφαλείας γύρω από την Ρωσία».
Ο Kissinger σε συνέντευξη του στο CNN τον Φεβρουάριο του 2014 διατύπωσε την άποψη ότι «η αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο αποτελεί μια γενική δοκιμή για αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε στην Μόσχα», εννοώντας προφανώς ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν μέσω πραξικοπήματος να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση της Ρωσίας.
Μετά την αποτυχία της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την απόσχιση των ρωσόφωνων επαρχιών ο Kissinger επανήλθε με συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2014 αναγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έκαναν ένα σοβαρό λάθος στο θέμα της Ουκρανίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της Μόσχας.
Παρ’ όλα αυτά επέμενε στην στρατηγική της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ για εξάπλωση προς Ανατολάς, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να καταστεί προσωρινά μια ουδέτερη-ενδιάμεση χώρα, μη απεμπολώντας όμως την ένταξη της στο στρατόπεδο της Δύσης εν ευθέτω χρόνω και χαρακτηρίζοντας την ρωσική αντίδραση στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία επιθετική ενέργεια.
Όμως και η αμερικανική κυβέρνηση με δηλώσεις του προέδρου Obama και του αντιπροέδρου Biden έχει επιβεβαιώσει τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της σχετικά με την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά ο Obama στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2014 αναφέρει ότι «η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα ισορροπία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να την επιβαρύνουμε με το κόστος της επιθετικής της προσέγγισης».
Ο Biden σε πρόσφατη ομιλία του στο «Harvard Kennedy School» σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα εξ αιτίας της ανάμιξης της στην κρίση της Ουκρανίας είπε τα εξής καταπληκτικά:
«Θέσαμε στον Πούτιν το δίλημμα ή να δεχθεί την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ουκρανία ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ανάμιξης του. Προς τούτο υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μας ακολουθήσουν, αν και δεν το ήθελαν. Όμως ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο πρόεδρος μας επέμενε, οδήγησε την ΕΕ σε αμηχανία και ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποστούν οικονομικές επιβαρύνσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλου οικονομικού κόστους για την Ρωσία».
Η επιθετική και αποσταθεροποιητική στρατηγική της Ουάσιγκτον με στόχο την Ευρώπη επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου «Center for Strategic and International Studies». Στην έκθεση του το ινστιτούτο προτρέπει την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον της ευρωπαϊκής Ρωσίας, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει στο μέλλον η αμερικανική υπεροχή στην Ευρώπη.
Η μεθοδευμένη επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ στην Ευρώπη που έχει ως προμετωπίδα την κρίση στην Ουκρανία, οι δηλώσεις επιφανών στελεχών και συμβούλων της αμερικανικής κυβέρνησης για την πρέπουσα και επιδιωκόμενη πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας, η αλματώδης αύξηση των νατοϊκών δυνάμεων που παρατηρείται στην Ανατολική Ευρώπη, δρομολογεί μια φιλοπολεμική και συγκρουσιακή κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την λαθρομετανάστευση να υποβοηθεί και να υποστυλώνει τα σχέδια των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση και υποταγή της Ευρώπης στην αμερικανοσιωνιστική κυριαρχία.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει και να ανατρέψει αυτά τα σχέδια είναι η Ρωσία (κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί) και τα εθνικιστικά-πατριωτικά κινήματα της Ευρώπης.
Γ. Λιναρδής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου