Πώς αλλάζουν οι καιροί... Ήταν μόλις πριν από πέντε χρόνια ( 6,7 Ιουλίου 2010 ) όταν στην Βουλή συζητούνταν ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 και ο Τσίπρας (ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του « 4%») έλεγε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα (…) Δηλαδή με το καινούριο σύστημα θα παίρνουμε συντάξεις κάτω από το μισό απ’ ότι με το παλιό σύστημα. Με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και να υιοθετήσει τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης, που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης (..) Και αναρωτιέμαι: Πόσο βαθιά μπορεί να είναι τελικά η ιδεολογική σας μετάλλαξη και πόση απόσταση τελικά μπορεί να έχει ο σοσιαλισμός από τη βαρβαρότητα; (…) Και θα πούμε για μία ακόμη φορά κι ας μαλλιάσει η γλώσσα μας, ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι ότι δεν δίνει πολλά.
Οι συντάξεις που παίρνουν οι Έλληνες είναι από τις χαμηλότερες κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (…) Διότι εδώ έχουμε αλλαγή της δομής και του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έχουμε αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης από ένα προνοιακό επίδομα στην πραγματικότητα. Διότι τα 360 ευρώ μηνιαίως, δεν είναι κατοχύρωση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, όπως λέτε, εκτός αν πρέπει να επανακαθορίσουμε τον όρο της αξιοπρέπειας (…) Άμα μου βρείτε εσείς έναν εργαζόμενο σήμερα, πόσω δε μάλλον στις επόμενες δεκαετίες, που θα έχει σαράντα χρόνια συνεχούς ασφάλισης στα εξήντα πέντε και σε ένα ταμείο, όχι διαδοχικά ασφαλισμένο, θα είναι κατόρθωμα, να μου βρείτε έναν (…) Οκτακόσια δέκα ευρώ, κύριε Κουτρουμάνη, είναι σύνταξη αξιοπρέπειας για έναν εργαζόμενο με τριάντα έτη προϋπηρεσίας; (…) Να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να μην προσπαθούμε να παραπλανήσουμε τον κόσμο. Είναι βίαιες οι αλλαγές που εισαγάγετε. Και πρέπει να λέτε την αλήθεια, γιατί τότε είναι που, όπως λέει και ο κύριος Πρωθυπουργός, θα σας πάρουν με τις πέτρες».
Αυτά ειπώθηκαν το καθόλου μακρινό 2010. Το 2015 όχι μόνο επαινούν εκείνο το νόμο, τον οποίο χαρακτήριζαν νόμο της κοινωνικής βαρβαρότητας, όχι μόνο κατακρεουργούν την κατώτερη σύνταξη σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προέβλεπε εκείνος ο νόμος, αλλά ετοιμάζονται να τον εμπλουτίσουν με περισσότερη κοινωνική αναλγησία και αναισθησία.
Ο τότε ΣΥΡΙΖΑ «του 4%» έχει ανέλθει στην εξουσία, παίρνοντας «επάξια» την σκυτάλη της μνημονιακής διαχείρισης απ’ αυτούς που κατακεραύνωνε πριν 5 χρόνια, φροντίζοντας να τους ξεπεράσει στα αντιασφαλιστικά μέτρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου