ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΕΧΕΡΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΣΑΝ… ΠΟΝΤΙΚΟΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου 1981 και μέσα στην κατάμεστη από βουλευτές και δημοσιογράφους αίθουσα της ισπανικής Βουλής, στο κέντρο της Μαδρίτης, μπαίνει ο αντισυνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής (Guardia Civil) Αντόνιο Τεχέρο και παγώνουν όλοι! 

Τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της βουλής, την μετέδιδε ζωντανά η κρατική τηλεόραση της χώρας!

Ο Τεχέρο διατάζει τους βουλευτές να πέσουν στο πάτωμα, ενώ οι πολιτοφύλακες πυροβολούν με αυτόματα όπλα στον αέρα. Οι βουλευτές κρύβονται σαν τα ποντίκια κάτω από τα έδρανα. 

Εν τέλει, συλλαμβάνονται όλοι από τους άνδρες της Πολιτοφυλακής, από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς, μέχρι τον τελευταίο βουλευτή. Ο Τεχέρο τους ανακοινώνει ότι σύντομα θα φτάσει στη βουλή η «αρμόδια στρατιωτική αρχή», ενώ χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώνονται έξω από την βουλή και τραγουδούν το «Cara al sol», τον ύμνο της Ισπανικής Φάλαγγας.

Τρεις ήταν οι αξιωματικοί που πρωταγωνιστούσαν στο Κίνημα: ο Τεχέρο, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Κορίν Αρμάδα και ο πολύπειρος στρατιωτικός διοικητής της Βαλένθια (ο οποίος –μεταξύ άλλων- είχε πολεμήσει και στο Ανατολικό Μέτωπο, με την μεραρχία Azul) Μίλανς ντελ Μπος, που κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο κι έβγαλε τα τανκς στους δρόμους.
Όλα ήταν σχεδιασμένα άριστα, αλλά οι τρεις αξιωματικοί έκαναν ένα μοιραίο λάθος: είχαν ενημερώσει τον βασιλιά Χουάν Κάρλος για τις προθέσεις τους, όντας σίγουροι πως θα τους συνδράμει

Η κατάσταση στην χώρα ήταν τέτοια, που θεωρούσαν αδιανόητο να μην έχουν την υποστήριξη του στέμματος: πολιτική αστάθεια με βραχύβιες κυβερνήσεις, οικονομική κρίση, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% και τον πληθωρισμό το 15% και κλίμα τρομοκρατίας στις βασκικές περιοχές (από την ΕΤΑ), άρα μέγας κίνδυνος για την ενότητα της Ισπανίας.


Σύμφωνα δε με τα Απομνημονεύματα και των τριών πρωταγωνιστών, ο Χουάν Κάρλος τους είχε ενθαρρύνει κιόλας.

Ωστόσο, αμέσως μετά την κατάληψη του Κοινοβουλίου, ο βασιλιάς τους προδίδει και κινείται εναντίον τους!

Έτσι, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των κορυφαίων στελεχών του στρατού και της δημόσιας διοίκησης, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Διάνα» για την αντιμετώπιση στρατιωτικών κινημάτων και στις 1.15 μετά τα μεσάνυχτα εμφανίζεται στην τηλεόραση με στολή ως… θεματοφύλακας της «δημοκρατίας» και αποκηρύσσει το Κίνημα!

Τελικά, μετά από 17 ώρες από την εκδήλωσή του, το Κίνημα καταστέλλεται και οι τρεις πρωταγωνιστές του συλλαμβάνονται!

Σήμερα, οι δυσμενείς συνθήκες της τότε εποχής (μεγάλη οικονομική κρίση και αυτονομιστικά κινήματα – αυτή τη φορά στην Καταλονία) έχουν επιστρέψει. Λέτε κάποια στιγμή να εμφανιστεί κάποιος νέος Τεχέρο – αλλά χωρίς να έχει ενημερώσει τον βασιλιά;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου