Στην Ρουμανία αποσύρουν τους διεφθαρμένους νόμους λόγω της γενικής λαϊκής κινητοποίησης και κατακραυγής. Στην Ελλάδα ο νόμος Βενιζέλου «περί ευθύνης υπουργών» ζει και βασιλεύει…
Η είδηση έρχεται από την Ρουμανία, έμμεσα όμως έχει και Ελληνικό ενδιαφέρον. Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου απέσυρε τελικά την Κυριακή το διάταγμα με το οποίο αποποινικοποιούνταν πράξεις που συνδέονταν με διαφθορά και είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, καθώς δεκάδες πολιτικοί αναμένετο να ωφεληθούν αποφεύγοντας τις διώξεις.
Ο Γκριντεάνου αποφάσισε να μην προχωρήσει στη χαλάρωση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, ενώ σε διάγγελμά του δήλωσε ότι «δεν επιθυμούμε να διχάσουμε τη Ρουμανία με αυτήν τη μεταρρύθμιση», ελπίζοντας να κατευνάσει την οργή εκατοντάδων χιλιάδων Ρουμάνων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με την ισχύ του διατάγματος θα τερματιζόταν η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας Λίβιου Νταγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013, ενώ το γενικό πλαίσιο ήταν να οριστεί ένα ελάχιστο όριο βλάβης, ύψους 200.000 λέι (44.000 ευρώ), προκειμένου να θεμελιώνεται αδίκημα κατάχρησης εξουσίας.
Τώρα, ένα νέο νομοσχέδιο θα συνταχθεί και αυτήν τη φορά θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα περιλαμβάνει το όριο των 200.000 λέι. Οι διαδηλωτές αρχικά χαιρέτισαν με επευφημίες τη μεταστροφή του πρωθυπουργού, εντούτοις χθες το βράδυ τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ, κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαδηλώσουν. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις καθημερινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 200.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρουμανία, αριθμός-ρεκόρ μετά την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.
Αυτά συμβαίνουν στην Ρουμανία. Όσο για τον έμμεσο συσχετισμό με την εγχώρια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, αυτό έχει να κάνει με τον κατάπτυστο ηθικά νόμο «περί ευθύνης υπουργών» του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος παραμένει σε ισχύ προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη μας. Το δυστυχές της συγκρίσεως με την Ρουμανία είναι ότι ενώ εκεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν σε καθημερινή βάση για την αποκαθήλωση αυτού του απαράδεκτου νόμου, εδώ ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» ζει και βασιλεύει, δυστυχώς, ακριβώς επειδή μετά το «φιάσκο» των «αγανακτισμένων» το καλοκαίρι του 2011, η απογοήτευση έχει παγώσει κάθε ιδέα αυθόρμητων λαϊκών διαμαρτυριών.
Ας το έχουμε (κι) αυτό υπόψιν μας, για να αντιληφθούμε ότι ο πολιτικός αγώνας του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως τα συμπτώματα συμβιβασμού, ηττοπάθειας και απάθειας που διέπουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου