ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΣ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

1η Απριλίου 1955 – Το έπος της Ηρωικής Ε.Ο.Κ.Α.



Η πρώτη προκήρυξις του Αγώνα



«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστην εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ με σύνθημα.. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ. Από τα βάθη των αιώνων μας ατενίζουν όλοι εκείνοι που ελάμπρυναν την Ελληνική Ιστορίαν δια να διατηρήσουν την Ελευθερίαν των, οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού Έπους. Μας ατενίζουν όλοι οι αγωνισταί του 21, οι οποίοι μας εδίδαξαν ότι, η απελευθέρωσις από τον ζυγό δυνάστου αποκτάται πάντοτε με αίμα. Μας ατενίζει σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος παρακολουθεί με αγωνίαν και εθνικήν υπερηφάνειαν. Ας απαντήσωμεν λοιπόν με έργα ότι θα γίνωμεν «πολλώ κάρρονες» τούτων.



Είναι καιρός να δείξωμεν στον κόσμον όλον ότι η διεθνής διπλωματία είναι τα μέγιστα ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοίς ΑΝΑΝΔΡΟΣ και η Ελληνική Κυπριακή ψυχή πολύ γενναία. Εάν οι δυνάσται μας αρνούνται να μας δώσουν την λευτεριά μας, είμεθα έτοιμοι «ψυχή τε και σώματι» να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα ΧΕΡΙΑ και με το ΑΓΝΟ ΑΙΜΑ μας. Ας δείξουμε σε όλον τον κόσμον που μένει εκστατικός μπροστά μας ακόμη μια φορά ότι του «Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει».

Ο Αγώνας μας θα είναι σκληρός και άνισος, ο Δυνάστης διαθέτει αριθμητικήν και υλικήν δύναμιν μεγίστην. Ημείς διαθέτουμε το ΘΑΡΡΟΣ και την ηρωικήν ΨΥΧΗΝ. Το ΔΙΚΑΙΟΝ είναι με το μέρος μας. Για αυτό έστε βέβαιοι πως θα ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ.



ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΙ ! Ατενίσατε τον αγώνα μας. Το έργον σας είναι αίσχος όταν περιμένετε εν εικοστώ αιώνι, τους λαούς να χύνουν το αίμα των δια να αποκτήσουν της Λευτεριάς το δώρο, το θείο τούτο δώρο το αναφαίρετο για το οποίον και ημείς παρά το πλευρόν σας ηγωνίσθημεν και το διατηρήσατε. Θα πολεμήσωμεν μέχρις εσχάτων, και είμεθα βέβαιοι πέραν πάσης αμφιβολίας, πως θα το ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ. Φανήτε λοιπόν αρωγοί στον τιτάνιον αγώνα μας.



ΕΛΛΗΝΕΣ, όπου και αν ευρίσκεσθε ακούσατε την προσταγή. ΕΜΠΡΟΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ.



Ε.Ο.Κ.Α Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ






Ο Αγώνας των Κυπρίων που άρχισε την 1η Απριλίου 1955 υπήρξε μέγας και θαυμαστός. Χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή ενότητα του Κυπριακού Λαού, πλην φυσικά των μόνιμων υπηρετών της πλουτοκρατίας, των κομμουνιστών. Με πίστη στην νικηφόρο έκβαση του και ευρύ μέγεθος θυσιών, με πείσμα και φανατισμό ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε την μάχη για την Ένωση! Αυτές τις αρετές σπάνια τις βρίσκει κανείς σε παρόμοιες περιπτώσεις λαών που ξεσηκώθηκαν κάποτε εναντίον των δυναστών τους. Και καλλιεργηθήκαν πολλά χρόνια πριν από καλής οργανωμένης μυστικής προσπάθειας.


Με αναρίθμητους ήρωες προερχόμενους από τη Νεολαία, τον ανθό του Γένους μας. Με Γρηγόρη Αυξεντίου, Καραολή, Δημητρίου, Δράκο, Μούσκο, Μάτση και αναρίθμητους άλλους που έφτιαξαν με τις θυσίες τους το Πάνθεον της Κυπριακής Ελληνικής Αρετής, εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους μοιρολογούμε. Όσο πρέπει να τους χαιρόμαστε! Αυτούς τους Ήρωες της Κύπρου μας που από την 1η Απριλίου 1955 δεν δίστασαν, δεν πισωγύρισαν,  πήραν αμέσως, χωρίς συζητήσεις πολλές, χωρίς να δώσουν εξήγηση καμία, την θέση που τους επέβαλλαν η Ιστορία του και παραδόσεις του Γένους! Όρμησαν στον αγώνα αυτόν τον άνισο με δίψα και με ενθουσιασμό, δημιουργώντας τον αήττητο στρατό της Κυπριακής ελευθερίας. Τον στρατό της Ε.Ο.Κ.Α.



Και να που έκαναν το μέγα λάθος όσοι μετρούσαν την Ε.Ο.Κ.Α σε άντρες, όσοι παρουσίαζαν την Ε.Ο.Κ.Α σαν μια χούφτα γενναίων, που πολεμούσαν με σαράντα χιλιάδες στρατού των κατακτητών. Να το λάθος όλων όσων μιλούσαν για την Ε.Ο.Κ.Α… Γιατί η Ε.Ο.Κ.Α ήταν η Κύπρος όλη! Πειθαρχημένη! Αγωνιστική! Πείσμων! Φανατική! Ήταν η Κύπρος όλη!


Οι τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες των Κυπρίων που ζούσαν μέσα στη νήσο και οι εκατό χιλιάδες των Κυπρίων που ζούσαν έξω από αυτή. Ήταν οι εξακόσιες χιλιάδες των Κυπρίων που την 1η Απριλίου του 1955 άκουσαν την φωνή της Ιστορίας τους σαν προσταγή να παραγγέλνει… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ! Και υπάκουσαν όλοι. Και παρατάχτηκαν όλοι σε θέση μάχης. Μικροί και μεγάλοι, γέροντες και γριές, κορίτσια και αγόρια, άνδρες και γυναίκες. Όλοι. Νήπια, μαθητές, σπουδαστές, αγρότες, εργάτες. Άφησαν τα θρανία τους, άφησαν τα σπίτια τους, τους κάμπους και τα εργοστάσια και εντάχθηκαν στον Αγώνα.

Οι γέροντες και οι γριές, στα χωριά και στις πόλεις, σήκωσαν τα βαριά τους μέλη, τέντωσαν τα γερμένα σώματα, προέβαλαν με υπερηφάνεια τα στήθη τους.. και βροντοφώναξαν «ΕΙΜΑΣΤΕ Η Ε.Ο.Κ.Α»… Και γεννήθηκε έτσι η Ε.Ο.Κ.Α. Η Ε.Ο.Κ.Α που συγκίνησε τον κόσμο όλο. Η Ε.Ο.Κ.Α που έκανε τους ελεύθερους λαούς της γης να σταθούν δίπλα της. Η Ε.Ο.Κ.Α που μίλησε με τις πράξεις της και με τους άθλους της στις καρδιές όλου του ελεύθερου κόσμου. Ο αήττητος στρατός της Κυπριακής Ελευθερίας που έδωσε έναν όρκο, όρκο τιμής και αίματος και τον κράτησε μέχρι τέλους!


Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α



«Ορκίζομαι εν ονόματι της Αγίας Τριάδος, ότι θα εργασθώ με όλας μου τας δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων προς τούτο και αυτήν ακόμη την ζωήν μου. Θα εκτελώ άνευ αντιρρήσεως απάσας τας εντολάς της οργανώσεως, αίτινες θα μου ανατεθούν και δεν θα φέρω ουδεμίαν αντίρρησιν, όσον δύσκολον και επικίνδυνον και αν είναι. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα, παρά, εάν λάβω διαταγήν παρά του αρχηγού της οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός μας.



Δεν θα αποκαλύψω ποτέ εις οιονδήποτε μυστικόν της Οργανώσεως, ούτε τα ονόματα των προϊσταμένων μου, ούτε των άλλων μελών της οργανώσεως, έστω εάν συλληφθώ και βασανισθώ. Δεν θα αποκαλύψω επίσης εντολάς, αι οποίαι μου ανατίθενται και εις αυτούς ακόμη τους συμμαχητάς μου. Εάν παραβώ τους όρκους μου θα είμαι άξιος πάσης τιμωρίας ως προδότης και θα με καλύψη η αιώνια καταφρόνησις.»



Η Κύπρος μας ξανάγινε με τις θυσίες των Ηρώων μας τόπος Ιερός. Τα χώματα της διακήρυξαν και πάλι ότι είναι χώματα της Ελλάδος… Εκεί ο Μαραθώνας... Εκεί και οι Θερμοπύλες... Εκεί η Πίνδος…


Οι Κύπριοι γνώριζαν καλά για ποιους λόγους αγωνίστηκαν. Και το φώναξαν. Διψούσαν για δόξα. Δεν μάχονταν μόνο για την Νίκη. Πίστευαν απόλυτα στη Νίκη! Μάχονταν για την προάσπιση της Ελληνικής τους Τιμής, αυτής της τιμής που χτυπούσαν με τόσο λύσσα οι κατακτητές. Γνώριζαν ότι ζούσαν υπό τον ζυγό της δουλείας και ένοιωθαν ντροπή για αυτό, γιατί η ζωή του δούλου είναι ζωή ατίμωσης. Και από την στιγμή που διαπίστωσαν την καταισχύνη στην οποία τους επέβαλλαν να ζούνε, «εσάλπισαν» τον αγώνα. Και ζήτησαν τον θάνατο. Και η ώρα του θανάτου τους, τους έδωσε τη ζωή τους! Αναστηθήκαν! Και άρχισαν να ζουν τη ζωή που τους έπρεπε. Τη ζωή των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ανθρώπων. Και κανείς νόμος, άνομος! Και καμία δύναμη δεν μπόρεσε να ανακόψει το να φέρουν εις πέρας εκείνο που άρχισαν. Το έργο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!


Και συνέχισαν με περισσότερο φανατισμό. Και όσο πιο απάνθρωποι και βάρβαροι ήταν οι καινούριοι νόμοι που θέσπιζαν οι κατακτητές, τόσο αυτοί γίνονταν όλο και πιο φανατικοί στους αγώνες τους. Και έφτασαν ως το τέλος, ως την Ελευθερία!


Αυτή, η δόξα των αθανάτων Ηρώων μας, του πανένδοξου εκείνου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α εναντίον των κατακτητών, είναι εκείνη που οδηγεί και κατευθύνει τον Κυπριακό Ελληνισμό και στον σημερινό σκληρό και άνισο αγώνα του εναντίον του Τούρκου εισβολέα που μολύνει με την παρουσία του τα Άγια χώματα της Κύπρου. Είναι η δόξα αυτή των Ηρώων της Κύπρου που οδηγεί τον σημερινό Κυπριακό Ελληνισμό στον Αγώνα του ενάντια ακόμη και κυρίως στην διεθνή διπλωματική σκευωρία που κατευθύνεται από τις ξένες δυνάμεις που συνωμότησαν για να καταπνίξουν τον ωραιότατο και Αθάνατο Ελληνισμό της Κύπρου, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στα πετρέλαια και τις πηγές τους που γειτονεύουν με την Μεγαλόνησο.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός όμως γνωρίζει πολύ καλά το «εύφλεκτο» των πετρελαίων και το επικίνδυνο και ασταθές του εδάφους από το οποίο αναβλύζουν οι πηγές των πετρελαίων και πιστεύει απόλυτα στη θεία Δίκη, η οποία κατευθύνει τον Αγώνα του σήμερα και είναι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της! Μέχρι τότε ας πορευτούμε στη ζωή μας έχοντας ως οδηγό την προσταγή του Διγενή που έχει ο καθένας μέσα στην ψυχή του… «ΕΜΠΡΟΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!».


ΖΗΤΩ Η Ε.Ο.Κ.Α
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΑΜ
ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ


Η Φωνή του Διγενή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου