Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1942: Η ΠΕΑΝ ΑΝΑΤΙΝΑΖΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΠΟ !!! ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ !!!

Μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους ήταν η πολύνεκρη ανατίναξη του κτιρίου της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.


Το εγχείρημα έφερε σε πέρας στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μια ομάδα αποφασισμένων ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).


Την εποχή εκείνη η ΕΣΠΟ, με αρχηγό τον γιατρό Σπύρο Στεροδήμο, προκαλούσε τους υπόδουλους Έλληνες, επειδή προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους για να συγκροτήσουν την «Ελληνική Λεγεώνα», που θα πολεμούσε στο πλευρό της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο. 

Η ΠΕΑΝ ήταν μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση με αρχηγό τον δημοκρατικό αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο, που είχε αποταχθεί τον Απρίλιο του 1935 από την κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.

Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης συμπαθούσαν πολιτικά τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή μαζί του. 

Ιδεολογικά κινούνταν μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας. Η ΠΕΑΝ προέτρεπε τους Έλληνες σε αντίσταση με κάθε μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταπολεμική θέση της χώρας και οι εθνικές διεκδικήσεις και καλούσε σε ενότητα όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις. Ήταν δημοφιλής στη μορφωμένη νεολαία των αστικών κέντρων, αλλά οι σχέσεις της με το ΕΑΜ ήταν ψυχρές.

Το χτύπημα εναντίον της ΕΣΠΟ προετοιμάστηκε προσεκτικά και αποφασίστηκε να γίνει το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τέσσερα άτομα: Ο Περρίκος, ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών Αντώνης Μυτιληναίος, ο φοιτητής Νομικής Σπύρος Γαλάτης και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα. 

Η βόμβα συναρμολογήθηκε στο σπίτι της Μπίμπα και μεταφέρθηκε από την ίδια και τον Μυτιληναίο με μεγάλη προσοχή έξω από τα γραφεία της ΕΣΠΟ.

Ο Μυτιληναίος και ο Γαλάτης εισχώρησαν στο κτίριο από μια αφύλαχτη πόρτα της οδού Γλάδστωνος και τοποθέτησαν τη βόμβα σ' ένα άδειο γραφείο στον ημιώροφο. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν τα γραφεία της ΕΣΠΟ και στους υπόλοιπους γερμανικές υπηρεσίες. 

Ο Γαλάτης άναψε το φιτίλι και αμέσως μαζί με τον Μυτιληναίο απομακρύνθηκαν. Ο Περρίκος και η Μπίμπα παρακολουθούσαν την επιχείρηση από κοντινό ζαχαροπλαστείο, έτοιμοι για κάθε βοήθεια.


Κώστας Περρίκος - Ιουλία Μπίμπα.
Ήταν ακριβώς 12:03 το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. 

Επικράτησε μεγάλη σύγχυση και πανικός, ώστε οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά. Η πυροσβεστική ξέθαβε νεκρούς από τα ερείπια: 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.

Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Χρειάστηκαν τη συνδρομή ενός προδότη υπαξιωματικού της Χωροφυλακής, του Πολύκαρπου Νταλιάνη, για να εξαρθρώσουν στις 11 Νοεμβρίου 1942 τον επιχειρησιακό πυρήνα της ΠΕΑΝ. 

Περρίκος, Μπίμπα, Μυτιληναίος και Γαλάτης συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά. 

Παρότι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, δεν λύγισαν και δεν μίλησαν. Μάλιστα, ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μέση Ανατολή.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη της οργάνωσης πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθηκαν στην εσχάτη των ποινών. 

Ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κώστας Περρίκος τρις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά. 

Ο Γαλάτης καταδικάσθηκε σε θάνατο και 5 χρόνια δεσμά, αλλά τελικά του δόθηκε χάρη, αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1.000 λίρες και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία. 

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ο 37χρονος υποσμηναγός Κώστας Περρίκος εκτελέστηκε στην Καισαριανή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. 

Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία και καρατομήθηκε δια πελέκεως. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.

Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. 

Το ΕΑΜ, είτε από επίξειξη μικρότητας είτε από κακή εκτίμηση, καταδίκασε το εγχείρημα κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και πρόωρη ατομική τρομοκρατία» και το χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ εκτίμησε ότι ο Περρίκος ήταν άνθρωπος της Γκεστάπο και ότι σύντομα επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.

www.sansimera.gr



1940-1944. 
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 
ΤΗΣ «ΔΕΞΙΑΣ» 
ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΠΡΑΞΗ 1.


Η οργανωμένη αντίσταση κατά των γερμανών έγινε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, και στη οχυρωματική γραμμή στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (ΡΟΥΠΕΛ), από την αυτοθυσία του ένδοξου Ελληνικού Στρατού και σταμάτησε με την είσοδο των γερμανών τον Απρίλιο του 1941 , στην Αθήνα.

ΠΡΑΞΗ 2.

Ο νεαρότερος αντιστασιακός που καταγράφεται ήταν ο Κων/νος Κουκίδης 17 ετών εύζωνας και μέλος της νεολαίας ΕΚΟΝ του Μεταξά που ήταν φρουρός στην Ακρόπολη. Κατά την είσοδο των γερμανών στην Ακρόπολη αξίωσαν από τον έλληνα φαντάρο να κατεβάσει την ελληνική σημαία και να αναρτήσει την γερμανική. Αυτός αρνήθηκε να την κατεβάσει. Την κατέβασαν οι γερμανοί και του την παρέδωσαν. Αυτός ,την τύλιξε πάνω του ,έπεσε από τον βράχο της Ακρόπολης και αυτοκτόνησε, προς ένδειξη αντίστασης.

Οι περισσότεροι έλληνες δεν γνωρίζουν το περιστατικό αυτό. Θα το γνώριζαν αν ο νεαρός φαντάρος ήταν κομμουνιστής. Σήμερα θα είχε αντίστοιχη φήμη του Μανόλη Γλέζου ο οποίος εν έτη 2012 ζει και βασιλεύει, χωρίς να έχει αναφέρει ποτέ την ηρωική πράξη του νεαρού Κουκίδη διεκδικώντας αποκλειστικά για το εαυτό του τις δάφνες ηρωισμού.

ΠΡΑΞΗ 3.

Επίσης. Ο ταγματάρχης Κων. Βέρσης στις 23/4/1941 αυτοκτόνησε όταν υποχρεώθηκε να παραδώσει τα τιμημένα ελληνικά όπλα στον γερμανικό στρατό ,παρά τα συμφωνηθέντα.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.

ΠΡΑΞΗ 4.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης έδωσε τέλος κατά τον ίδιο τρόπο όταν είδε τα γερμανικά στρατεύματα να παρελαύνουν στον Έβρο.

ΠΡΑΞΗ 5.

Το ίδιο έπραξε και ο λοχαγός Ευάγγελος Νομικός στο Ρίζο της Μακεδονίας, για να αποφύγει την αιχμαλωσία από τον κατακτητή, όπως και ο ανθυπολοχαγός Νικόλας Πάππης από την Χίο ,που τελείωσε τη ζωή του όταν είδε να πλησιάζουν τα γερμανικά στρατεύματα έξω από το νοσοκομείο των Καμένων Βούρλων.

ΠΡΑΞΗ 6.


Α. Κορυζής

Τον κύκλο αυτής της ιδιότυπης αντίστασης των αυτοκτονιών, θα κλείσει με την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Κορυζή μετά από την επιτίμηση του Βασιλέα Γεώργιου για διαφυγή του ελέγχου των κρίσιμων καταστάσεων. 

ΠΡΑΞΗ 7.


και της μεγάλης ελληνίδας συγγραφέως Πηνελόπη Δέλτα, που έδωσε τέλος στη ζωή της με δηλητήριο όταν άκουσε από το ραδιόφωνο αντί του εθνικού ύμνου την έπαρση της σβάστικας.

ΠΡΑΞΗ 8.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία σχεδιάστηκε από τους βρετανούς και τον Ναπολέοντα Ζέρβα του ΕΔΕΣ. 

Ο Άρης Βελουχιώτης κλήθηκε να συμμετάσχει λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχαν τα στρατεύματα του. Η συμμετοχή του ήταν καθοριστική στην επιτυχία της αντιστασιακής ενέργειας. 

Το ΚΚΕ είχε σαφή αρνητική στάση και τον κάλεσε τον Νοέμβριο του 1942 σε απολογία βάζοντας δίπλα του τον Σαμαρινιώτη και τον Λευτεριά σαν επιβλέποντες των έργων του. 

Μετέπειτα το ΚΚΕ κατ την προσφιλή του μέθοδο οικειοποιήθηκε την πράξη αυτή σαν δική του γιορτάζοντας μόνο του την επέτειο της.


ΠΡΑΞΗ 9.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού έγινε από 6 βρετανούς χωρίς την συμμετοχή του ΕΔΕΣ (λόγω απόστασης άνω των 100 μιλίων) και την άρνηση του ΕΛΑΣ.

ΠΡΑΞΗ 10


Η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ (Εθνικοσοσιαλιστική Πολιτική Οργάνωση) στην Πατησιών από τον (δεξιό) υποσμηναγό Περίκο και από άλλους Έλληνες Πατριώτες που ανήκαν στην ΠΕΑΝ, (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων), Κώστας Περίκος, Θάνος Σκούρας, Γιάννης Κατεβάτης και Γιώργος Αλεξιάδης. Ανάμεσά τους και η ηρωίδα Ιουλία Μπίμπα, η οποία εκτελέστηκε στη Γερμανία «δια πελέκεως»

ΠΡΑΞΗ 11.

Στην κηδεία του Κ.Παλαμά χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε μια βουβή διαμαρτυρία κατά των γερμανών με τον επικήδειο λόγο του Αγγ. Σικελιανού να ξεχωρίζει, στο φέρετρο αυτό ακουμπάει ολόκληρη η Ελλάδα


ΠΡΑΞΗ 12.

Ποια ήταν η συμβολή της εκκλησίας το 1940

Κατά την Ιταλική εισβολή το 1940 η εκκλησία κήρυξε πανστρατιά κατά του εχθρού, όχι μόνο ηθικά αλλά και πρακτικά. 

Το Πανελλήνιο Ίδρυμα Τήνου εκποίησε τα τιμαλφή από τα τάματα της Μεγαλόχαρης και ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα με 5εκ δραχμές , ποσό που θεωρείτε αρκετά υψηλό για την εποχή.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών οργάνωσε 173 παραρτήματα στην πόλη με 2.500 εθελόντριες που ενίσχυαν οικονομικά τις οικογένειες των στρατευμένων. Τα παραρτήματα αυτά συγκέντρωναν χρήματα ,ρουχισμό, τρόφιμα που κάλυψαν τις ανάγκες για 61.239 οικογένειες. Αντίστοιχες αποστολές υπήρχαν και για τους ενόπλους του μετώπου.

Μητροπολίτες όπως ο Καρυστίας Παντελεήμων , ο Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος ,καθώς και πλήθος άλλων επιστρατευθέντων εθελοντών κληρικών, συμμετείχαν στην αντίσταση ενάντια του εχθρού στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας.

Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος

Κατά την κατοχή των Γερμανών το 1941 ,Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ήταν ο Χρύσανθος, ο οποίος αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Κατά την επίσκεψη του Γερμανού στρατηγού Φον Στουμε στο γραφείο του το δέχθηκε όρθιος χωρίς να του προσφέρει κάθισμα και του διεμήνυσε ότι η εκκλησία δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τους εισβολείς.

Δαμασκηνός

Η κυβέρνηση Τσολάκογλου παύει από τα καθήκοντα του τον Χρύσανθο και χρίζει Αρχιεπίσκοπο τον Δαμασκηνό, ελπίζοντας την συνεργασία της εκκλησίας . 

Διαψεύσθηκε παταγωδώς. 

Ο Δαμασκηνός περισσότερο διπλωμάτης συνεργάσθηκε με την εξόριστη κυβέρνηση , τους Άγγλους και τις οργανώσεις εθνικής αντίστασης , ΕΔΕΣ του Ζέρβα και ΕΚΚΑ του Ψαρρού. 

Ενώ ο Χρύσανθος από το σπίτι του πλέον, είχε επικοινωνία με την εξόριστη κυβέρνηση και το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής με το γνωστό «ασύρματο του Δεσπότη»

Ο μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων, ο Κοζάνης Ιωακείμ, ο Ηλείας Αντώνιος, ο Χίου Ιωακείμ, ο Σάμου Ειρηναίος, ο Χαλκίδος Γρηγοριος, ο Αττικής Ιάκωβος και πολλοί άλλοι απλοί κληρικοί εντάχθηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις. 

Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν ή εκτελέσθηκαν ή μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπως ο μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός, ο μητροπολίτης Λήμνου Διονύσιος, ο Κυθήρων Μελέτιος.

Το 1949 η «Ακαδημία Αθηνών απένειμεν το «Χρυσούν Μεττάλλιον» εις τους εκτελεσθέντες κληρικούς που συμβάλλανε τα μαλλα κατά της Γερμανικής κατοχής.

Τα μοναστήρια συνέβαλλαν καθοριστικά στην Εθνική Αντίσταση ,είτε προσφέροντας καταφύγιο σε πολλούς αγωνιστές ,είτε στήνοντας ασυρμάτους, είτε βοηθούσαν στη φυγάδευση αγωνιστών στην Μέση Ανατολή όταν αυτά βρίσκονταν σε νησιά ή σε παραλιακές τοποθεσίες. Μοναστήρια όπως Κορώνας Καρδίτσας, Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων , Προυσού Ευρυτανίας και άλλων , γνώρισαν την εκδικητική μανία του κατακτητή.

Κατά την διάρκεια του μεγάλου λιμού στην Αθήνα το 1941 ο Δαμασκηνός οργάνωσε την ΕΟΧΑ (Εθνικός Οργανισμός Χριστιανικής Αλληλεγγύης) με 3.000 παραρτήματα και 5.000 εθελοντές πρόσφεραν φαγητό στους λιμοκτονούντες έλληνες. Τα συσσίτια που διοργανώθηκαν από ενισχύσεις του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού υπολόγιζαν ότι σώθηκαν πάνω από 70.000 παιδιά.

Ο Δαμασκηνός παρενέβαινε συχνά στη ματαίωση της εκτέλεσης ελλήνων καθώς και την απειλή για διοργάνωση διαδήλωσης προκείμενου να αποτραπεί η επιστράτευση ελλήνων και αποστολή τους στην Γερμανία. Ενέργειες που ανάγκασαν τους Γερμανούς να το θέσουν σε κατ’οίκον περιορισμό.

Δυστυχώς όμως ότι κερδήθηκε στον πόλεμο χάθηκε στην ειρήνη, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος και η εκκλησία καθαίρεσε τους ιερείς που συμμετείχαν στις τάξεις του ΕΑΜ καθώς και οι ακρότητες της Αριστεράς να δολοφονεί κληρικούς της άλλης πλευράς, έφεραν την εκκλησία να χάνει τον καθοδηγητικό της ρόλο για την ένωση του λαού.

Μόνο κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών σκότωσαν 239 ιερείς.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Διαβάστε ορισμένες από τις «πατριωτικές» ανακοινώσεις του ΚΚΕ της εποχής εκείνης.

Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην ουσία ήταν μια οργάνωση με τακτική κλεφτοπολέμου και ας είχε στις τάξεις του πάνω από 10.000 ενόπλους.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διατήρηση δυνάμεων για την μετά την αποχώρηση των γερμανών από την Ελλάδα και δράση για την κατάληψη της εξουσίας.

20/4/1940. Η Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφέρει , ότι η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία και την Φιλανδία αναχαίτισε την εισβολή των γερμανών στα Βαλκάνια και στις Βαλτικές χώρες αντίστοιχα.

Τα γεγονότα διαψεύδουν τις διαπιστώσεις του ΚΚΕ , ο Στάλιν κάνει μια μπουκιά τις χώρες της Βαλτικής(Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) κάνοντας τες σοβιετικές επαρχίες και τον Οκτώβριο του 1940 η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα..

31/10/1940. Ο Ν. Ζαχαριάδης μέσα από την φυλακή γράφει επιστολή προς όλους τους έλληνες συντρόφους να αντισταθούν κατά των εισβολέων προκαλώντας την επίσημη διάψευση του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας την πλαστή και προβοκάτσια.

7/12/1940. Το ΚΚΕ ( ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΜΟΣ Ε΄ ) καλεί τους πολεμιστές του να αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα από τα σύνορα της πατρίδας . Τι γυρεύουμε εμείς στη Αλβανία; αναφέρει χαρακτηριστικά.

15/1/1941 ανακοινώνει στα μέλη του ότι ο πόλεμος της Ελλάδος στην Αλβανία είναι κατακτητικός.

18/3/1941 το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συμπορευτεί με τον βουλγαρικό αδελφικό λαό για την ειρήνη στα Βαλκάνια . 

Λίγο αργότερα ο αδελφικός βουλγαρικός λαός εισέβαλε στην Μακεδονία- Θράκη εντασσόμενος στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

14/4/1941 Ο Ριζοσπάστης καλεί τον λαό να μην στραφεί εναντίον του κατακτητή αλλά εναντίον της κυβέρνησης και ότι ο ξεσηκωμός του 1940 να γινόταν λαϊκό ξεσήκωμα κατά της δικτατορίας του Μεταξά και παράλληλα με μια συμφωνία με την ΕΣΣΔ να εξασφαλίζαμε την ειρήνη και την ανεξαρτησία μας.

3/5/1941 το ΚΚΕ καταδικάζει την άρνηση των ελλήνων να υποταχθεί στον άξονα , στάση η ποια προκάλεσε την εισβολή των γερμανών στην Ελλάδα.

Πως εξηγείτε αυτό, έλληνες να έχουν τέτοια στάση;


Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ υπεγράφη στη Μόσχα στις 23 Απριλίου 1939. 

Το ΚΚΕ ουδεμία αντίσταση έκανε μέχρι της 22 Ιουνίου 1941 που η Γερμανία επετέθη κατά της Ρωσίας. Τότε το ΚΚΕ κάλεσε τον Ελληνικό λαό να υπερασπίσει την …Σοβιετική Ένωση.

Στις 23/8/1939 η Γερμανία και η ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ-ΜΟΛΟΤΟΦ για τον διαμελισμό της Ευρώπης ..

Το σύμφωνο αυτό το ΚΚΕ το ονόμαζε «όργανο ειρήνης» το οποίο στις

22/6/1941 ο Χίτλερ το έκανε κωλόχαρτο και επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση με την λεγόμενη «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»

1/8/1941 το ΚΚΕ καλεί εκ νέου τον ελληνικό λαό να υπερασπισθεί την ΕΣΣΔ.


Ετσι για να μην εχουμε καμια αμφιβολια ποια θεωρουσαν πατριδα τους.

Μέχρι τότε έκανε πλάτες στην γερμανική εισβολή γιατί εξυπηρετούσε τα μακροχρόνια σχέδια περί κομμουνιστοποίησης της Ελλάδος.

Στόχος του ήταν η δημιουργία βαλκανικής ομοσπονδίας υπό την αιγίδα της ΕΣΣΔ , ακόμα και αν σήμαινε εδαφικές παραχωρήσεις.

Άλλωστε ο Διεθνισμός μπαίνει πάνω από πατρίδες , γλώσσα, ιστορία ,πολιτισμό και θρησκείες.

18/3/1948 το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Κ. Καραγιώργης σε επιστολή του στον Ζαχαριάδη μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η γενική μας τακτική είναι η υποχώρηση και ας εγκαταλείπουμε εδάφη, κύριος στόχος μας είναι η διατήρηση δυνάμεων για τους μελλοντικούς σκοπούς μας.


Κώστας Καραγιώργης-Γυφτοδήμος Νίκος Ζαχαριάδης

Ο Αγις Στίνας ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ και μετέπειτα διαγραφέντας, γράφει για την αντίσταση,

Οι πολεμικές επιχειρήσεις γίνονταν από μικρές ομάδες , με δολοφονίες γερμανών στρατιωτών, σε παγίδες, ενέδρες, εναντίον περιπόλων, σαμποτάζ κ.α. Πράξεις που προκαλούσαν τα άγρια αντίποινα των γερμανών σε άμαχο πληθυσμό χωρίς καμιά αντίδραση του οργανωμένου στρατού του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Εμείς δεν είχαμε θύματα , τον ηρωισμό μας το πλήρωναν άλλοι, εμείς χτυπάγαμε και πηγαίναμε στα βουνά.

Σκοπός του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην ιδρυτική του διακηρύξη τον Σεπτέμβριο 1941 ,ήταν η απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές αλλά οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν ήταν ανοιχτής σύγκρουσης ενός στρατού εναντίον του άλλου.

Οι γερμανοί ήξεραν και που βρίσκονται και πόσοι είναι αλλά τους άφηναν ανενόχλητους γνωρίζοντας ότι το μόνο που μπορούσαν να καταφέρουν είναι μεμονωμένα πλήγματα και περιορίσθηκαν στην τακτική των άγριων αντιποίνων.

Η αληθινή αντίσταση γινόταν στις πόλεις και όχι στα βουνά.

Ομάδες οργανωμένες από έλληνες και άγγλους αξιωματικούς έκαναν δολιοφθορές ,κατασκοπεία, εγκατάσταση ασυρμάτων, συλλογή και αποστολή πληροφοριών στην εξόριστη κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή .

Άλλη μορφή αντίστασης ήταν οι σαλταδόροι που δεν χρεώνεται η δράση τους στην αριστερά αλλά στον ελληνικό λαό.

Για λογαριασμό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στις πόλεις δρούσε η οργάνωση ΟΠΛΑ που δολοφονούσε εν ψυχρώ διαφωνούντες του κόμματος , εργάτες που δούλευαν σε γερμανικά εργοστάσια (ομαδικός τάφος εργατών στο Περιστέρι), γυναίκες που έπλεναν τα άπλυτα των γερμανών για μια μπουκιά ψωμί και άλλες που ενέδιδαν στις ορέξεις τους για μια κονσέρβα για τα παιδιά τους, κλέβοντας ταυτόχρονα και πληροφορίες για τον Εθνικό Αγώνα, δημιουργώντας παράλληλα μια ιδιότυπη αντίσταση.

Η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη που δολοφονήθηκε και θάφτηκε.Κατηγορήθηκε αδίκως ότι ήταν ερωμένη του κατοχικού Πρωθυπουργού Ι. Ράλλη. Βρέθηκε μετά από τρεις μέρες κοντά στην Κόρινθο.

Μεμονωμένα φαινόμενα μαυραγοριτών, δοσίλογων, ρουφιάνων, προδοτών, κουκουλοφόρων χρεώνονταν συλλήβδην στην δεξιά παράταξη αφού πολλές από τις ενέργειες τους στόχο είχαν τους κομμουνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Όσον αφορά τα συσσίτια που οργάνωνε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αποτελεί άλλον έναν μύθο.

Ήταν αδύνατον η παραγωγή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων να γίνει στα βουνά όπου ζούσαν

Μετά την πείνα του χειμώνα 1941-42 επετράπη από τις αρχές κατοχής να γίνονται συσσίτια με τρόφιμα που έρχονταν από την Τουρκία.

Ιούνιος 1942 ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μεσολάβησε για τον εφοδιασμό της Ελλάδας.

Ο Καναδάς έστελνε κάθε μήνα 15.000 τόνους τρόφιμα

Οι ΗΠΑ κάθε μήνα 5.000 τόνους όσπρια, γάλα και φάρμακα καθώς και την ανάληψη όλων των εξόδων της διεθνής αποστολής.

Συνολικά μετεφέρθησαν 670.000 τόνοι τρόφιμα ,φάρμακα και ρούχα.

Το ΕΑΜ κατάφερε να παρεισφρήσει στα συσσίτια βάζοντας δικούς του μαγείρους και διανομείς όπου ο καθένας από αυτούς εξασφάλιζε καμιά δεκαριά μερίδες για την πάρτη του. Το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στην κατοχή ήταν , βλέπεις χοντρό είναι του ΕΛΑΣ.

Όταν οι γερμανοί αποχωρούσαν ,έμπαινε το σχέδιο ξεκαθαρίσματος των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Από την μια οι ΕΛΑΣιτες υπόγραφαν συμφωνίες ανακωχής με τους γερμανούς για να δράσουν ανενόχλητοι κατά των άλλων οργανώσεων (Ριζοσπάστης 14/5/1944 το 8ο Σύνταγμα Λακωνίας συμφώνησε με τις τοπικές γερμανικές αρχές την αναστολή των εχθροπραξιών από τις 30/3/1944 έως στις 10/4/1944)

Και από την άλλη αντικομουνιστές έδιναν λόγο (εξου και δοσίλογοι) στους γερμανικούς νόμους και εξοπλίζονταν (ταγματασφαλίτες) κατά των κομμουνιστών ανταρτών.

Από τότε κατάλαβαν οι γερμανοί τι λαός ήμασταν.

Σεπτέμβριος 1950 στο έντυπο του ΚΚΕ «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» γράφει για τη συμφωνία των γερμανών με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την υποχώρηση και του τελευταίου γερμανού στρατιώτη και δεν αναλαμβάνει την καμία ευθύνη για την δράση αντιλαϊκών προδοτικών ομάδων την παράδοση των ταγματασφαλιτών, στον ΕΛΑΣ

Ο γερμανικός στρατός να παραχωρήσει βαρύ οπλισμό και πολεμικό υλικό στον ΕΛΑΣ

Ο ΕΛΑΣ μαζί με τον βουλγαρικά και αλβανικά τμήματα θα εξουδετερώσει τις αντιλαϊκές αντάρτικες ομάδες.

Ο βρετανός ταγματάρχης ΚΡΙΣ ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΖ αναφέρει στο βιβλίο του «το μήλο της έριδος» ότι όταν οι εκπρόσωποι του ερυθρού σταυρού, που έστειλαν οι γερμανοί, για ανακωχή , η αρνητική απάντηση ήρθε από τον ΕΔΕΣ του Ζέρβα και η θετική από τον ΕΛΑΣ .

Ο Σβέρμπελ γερμανός διευθυντής του γραφείου τύπου αναφέρει ευτυχώς το κίνημα αντίστασης εκπροσωπούνταν στα βουνά κυρίως από κομμουνιστές, οι έχοντες άλλους σκοπούς , σκοπούς εναντίον της Ελλάδος και για το λόγο αυτό διατήρησαν τις δυνάμεις τους .Αυτό μας ευνόησε δεόντως.

Έτσι για να διαλύονται οι μύθοι της Αριστεράς.

Αποσπάσματα από το βιβλίο
του Αντώνη Κρούστη
«Οι μύθοι της Αριστεράς»
Καιρός είναι να διαφωτίσουμε τους νεότερους 
και να αποκαταστήσουμε αλήθειες στους μύθους της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου